en kärleksförklaring

jag återvander ofta till Göteborg, min hemstad och fristad där jag förblir en evig ungdom.

en kväll i vintras var det svartklubb nere vid älven; okända spelningar, ölbiljetter som växel och en skål malplacerad sangria som glimmar rubinrött i ett hörn av lokalen likt en välsmakande feskdamm.

det är en smutsig skönhet, ingen jävla turistattraktion. hamnmystiken som tätnar i kvällsljuset, omhuldar rökare och långtradarrader med sina sluga skuggor.  till väster hugger älvsborgsbron himlen itu med sin jättelika stenkropp och vid dess fot hopas oljetankarna som små grå muterade svampar. mina miljöaktivistföräldrar har en obarmhärtig industriromantiker vid sin barm – Göteborgs fulhet glänser i natten när jag ser min barndoms sentimentala kranar hänga med sina långa halsar i en dyster bugning till havet.

banden börjar spela och bara bringor slås maskulint mot varandra på det ölklibbiga röjargolvet. är det dans eller galenskap? jag gömmer mig bakom två punkare för att inte sugas med och förgöras bland alla dessa amfetaminlika kraftansträngningar.  folket är en salig blandning lösdrivare, rutskjortor, skinheads, föredetta grannar, någons storebror och sammansvurna systrar. atmosfären slår oss alla kamratligt i ansiktet. sen dansar vi till Patti, till ett poetiskt vrål som bränner bort alla forgörande platityder och velande svepskäl i en konstnärlig skärseld.

kön ringlar lång från lokalens enda toalett, så vid en skabbig container säger den göteborgska natten välkommen hem till en ensam pisserska.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s