girl power

sanna förstorar läpparna ‘för sin egen skull’, ‘men många går till överdrift. jag tycker att det kan se trashigt ut,’ kommenterar hon i DN. hon har också gjort fillers i kindbenen och ska inom en snar framtid omkonstruera näsan hos en kirurg som är ‘jätteduktig på näsor’. den ska vara mjuk istället för rak.

hur definieras ‘för sin egen skull’? har sanna undgått dessa tjatiga skönhetsideal? har hon utvecklats i motsatt riktning och trotsat mallen som infiltrerar de mest kritiskt tänkande människor med en förgörande självbehärskning och som dömer den fria individen till anpassning?

eller efterliknar hon den avreglerade marknadens postfeministiska tolkning av succé och välgång?

tydligen är man mest sig själv då man ser ut och beter sig exakt som normen. sanna säger att man i  stockholm ‘är mån om sitt utseende. alla mina tjejkompisar har gjort något, alltså filler eller liknande. ibland kan fillers i läpparna vara något man gör som en kul tjejgrej, man gör läpparna tillsammans på morgonen och sedan går man ut och shoppar.’

och det är inte särskilt dyrt heller, kostar bara några tusen per gång.

att ständigt kapa/fylla i/suga bort sin kropp är inte ett självständigt val bortkopplat från rådande värderingar. skönhetskirurgi förminskar istället individen till norm under förevändningen att det är ett tecken på frihet, en unik personlighetsmarkör.

man kan fråga sig varför DN understödjer en redan extremt mäktig skönhetsindustri genom att publicera allmänt kontraproduktivt material.

Advertisements

2 thoughts on “girl power

 1. “man kan fråga sig varför DN understödjer en redan extremt mäktig skönhetsindustri genom att publicera allmänt kontraproduktivt material.”
  Att publicera en intervju som representerar en enskild människas åsikter är inte ett ställningstagande. DN är en dagstidning, en tidning speglar samhället. Ska media ständigt gå i polemik och propagera? En viktig del är att representera samhällsklimatet och låta läsare göra egna värderingar.
  Intervjun har publicerats i anslutning till artiklar som diskuterar skönhetsindustrin i Sverige och den nya lagstiftning som just nu ligger ute på remiss. Lagstiftningen förespråkar bland annat en 18-års åldersgräns samt en kraftigt kringskuren etableringsfrihet, exempelvis i form av att det måste vara legitimerad personal som utför behandlingar. I nuläget kan en frisör utöka sin verksamhet med en skönhetssalong där det kan lasras bort elakartade födelsemärken, utan någon diagnos eller uppföljning, de är ju bara “skönhetsfel”.

  Så, ett litet försvarstal för vad jag hemma vid frukostbordet tyckte var en bra artikelserie. Fast jag förstår din utgångspunkt, “ibland kan fillers i läpparna vara något man gör som en kul tjejgrej, man gör läpparna tillsammans på morgonen och sedan går man ut och shoppar” gör att i alla fall jag blir riktigt arg och undrar hur det kan ha gått såhär långt.

  • Jag håller helt med dig angående DNs roll som dagstidning och därmed en spegel av samhället. Röster såsom Sannas ska såklart inte censureras. Det jag vill poängtera är att media ofta förskönar och förminskar allvaret med skönhetskirurgi genom att framhäva ‘det egna valet’ utan att ifrågasätta kommersiella intressen som i princip tvingar individen till anpassning – att det fria valet är porträtterat som åtskilt från de ideologier som samhället är uppbyggt av. Skönhetsideal är dessutom vardagsmat i allsköns medier (en form av propaganda skulle jag säga) och distribueras till allmänheten som sanningar när det i själva verket handlar om specifika värderingar.

   Eftersom jag är något isolerad från svensk debatt så var jag inte medveten om dessa lagförändringar och DNs roll i det hela, men det låter positivt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s